Vierailu Porin prikaatissa



Lähdimme Tampereen keskustorilta (15.5.2013) epäinhimillisen aikaisin bussilla kohti Säkylää ja siellä sijaitsevaa Porin prikaatia. Lempäälän lukiota edustamaan lähti viestijoukoissa kunnostautunut rehtori Hytönen, luutnantti Järä ja herätyskellon teknisten ongelmien kaventama vajaahenkinen Turpo-joukkueemme. Matkan järjestäjänä toimi siis sama taho kuin Turpo-kilpailussakin.


Perillä Säkylässä meitä odotti neljä erilaista toimintapistettä: panssariajoneuvoilla ajelu, porilaismuseoon tutustuminen, sotilaan varustuksen kokeileminen ja esittely itse kasarmin elämästä sekä kriisinhallintajoukkojen koulutuksesta. Aikaa meille oli varattu noin tunti jokaista pistettä kohden ja se kuluikin ensimmäisellä pisteellä kuin siivillä, ajellessamme panssariajoneuvoilla metsässä. Porilaismuseossa näimme vitriinin takaa mm. von Döbelnin hopeiset kannukset, jotka Mannerheim oli lahjoittanut museolle.





Tämän jälkeen pääsimme maistamaan ja vertaamaan armeijan muonitusta oman koulumme vastaavaan. Suuria eroja ei löytynyt, mutta hyvänä kehittämisehdotuksena, opiskelijan näkökulmasta, voisi pitää aterian jälkeen tarjottavaa jälkiruokaa, tässä tapauksessa jäätelöä. Ruokailun jälkeen vierailimme kasarmilla, jossa meille esiteltiin alussa mainittua kriisinhallintatoimintaa. Saimme esimerkiksi kuulla, että barettiin oikeuttava ”loppukoe” muodostuu yli 100km matkan pyöräilystä ja 40km marssista. Lisäksi tämä kaikki suoritetaan n.40kg painavassa täydessä varustuksessa. Aikaa baretin tavoittelijoilla suodaan huimat kaksi vuorokautta.


Viimeisellä pisteellä pääsimmekin sitten itse kokeilemaan suomalaisen, Nato-sopivan, korpisotilaan varustusta – tämä oli niitä harvinaisia hetkiä, kun alkoi kaivata aina niin ”kevyttä” koulureppua. Painavan kokemuksen jälkeen oli aika nauttia sotkun munkeista ja siirtyä sen jälkeen takaisin bussille. Paluumatkalla järjestettiin vielä leikkimielinen tietovisa, jossa alokas Koskinen menestyi parinsa kanssa hyvin ja sai huiman palkinnon, Porin prikaatin pinssin.

Teksti: Niko Saarnisto


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely