Vaikuttamista Helsingissä



Lempäälän lukiolta keskiviikkona 14.11.2012 lähti 8.15 aamulla bussi täynnä väsyneitä lukiolaisia reissaamaan kohti Helsinkiä. Tai no, ainakin melkein 8.15 – kunhan pakollinen kiintiömyöhästyminen oli suoritettu. Porukka koostui yhteiskuntaopin soveltavan kurssin, YHK5, oppilaista ja opettajasta. Kurssin pääaiheena oli vaikuttaminen, minkä takia vierailukohteet olivat Eduskuntatalo, Kiasma sekä Tamminiemi. Sattumalta päivälle oli osunut myös Venäjän pääministeri Medvedevin vierailu, joka osaltaan muutti hieman liikennettä pääkaupungissa.

Mukaan oli koululta saatu eväät: sämpylä, hedelmiä sekä pillimehu. Osa oppilaista (mukaan lukien allekirjoittanut) oli jättänyt aamupalan väliin ja päätti syödä eväät heti. Kahden tunnin ajon aikana oppilaat saivat ladata akkuja, jutella kavereille tai vaikka pelata kännykällä jos tahtoivat. Eduskuntatalon eteen saavuttaessa opiskelijat tiedustelivat jo valmiiksi, koska alkaa vapaa-aika ja kauanko esittelykierros kestää.

Eduskuntatalon rappuset & patsas presidentti Svinhufvudista.

Eduskuntatalossa kierroksella oppilaat jaettiin kahteen ryhmään, mutta talon pääpiirteisiin tutustuttuaan he pääsivät  keskustelemaan myös ensimmäistä kautta toimivan kansanedustajan, Sofia Vikmanin, kanssa. Vikman kertoi työstään ja siitä, kuinka oli kyseiseen asemaan päässyt. Tämän jälkeen oppilaat saivat esittää kysymyksiä ja laittoivatkin edustajan melko koville kysymällä mm. ryhmäkurista.

Oppilaat Kokoomuksen ryhmähuoneessa keksin & mehun äärellä.

Eduskuntatalon jälkeen siirryimme nykytaiteen museoon, Kiasmaan.  Kiasmassa pääsimme kierrokselle oppaan kanssa katsomaan muutamia töitä. Opettaja oli etukäteen pyytänyt, että katselisimme erityisesti vaikuttamaan pyrkiviä teoksia. Opas suoriutui mielestäni tehtävässään melko hyvin ja toi esiin sellaisia näkökulmia, joita ei itse ehkä hoksaisi.

Kierroksen jälkeen iski se hetki, jota kaikki olivat jo odottaneet – vapaa-aikaa! Etukäteen opettaja oli vitsaillut, että tytöt ovat etukäteen tehneet listan siitä, missä kaikissa kaupoissa on pakko käydä shoppailemassa, kun pojat käyttäisivät saman ajan syömiseen. Kun vanhemmat opiskelijat lähtivät painamaan kaupunkia kohti tietäen, mitä aikoivat tehdä, jäin minä seisomaan Kiasman eteen ja ajattelemaan. Tätähän olisi voinut miettiä etukäteenkin..

Otos Kiasman tarjonnasta, kuva Tosi kyseessä -näyttelystä.
Kahden tunnin syömisen jälkeen palasin sovittuun tapaamispaikkaan ja kello oli tällöin jo 15.30. Bussissa huomasi, että väki alkoi olla melkoisen väsynyt, ja edessä olisi vielä Tamminiemi + kotimatka. Suurin osa oppilaista oli vilahtanut kaupungille ostoksille, muutama oli jäänyt seuraamaan eduskunnan täysistuntoa (!) 

Kierros Tamminiemessä alkoi noin kello 16. Opas aloitti kertomalla, että Tamminiemi on tunnettu  presidentti Urho Kekkosen asuntona, hoitokotina ja myöhemmin museona. Kierrokseen kuului mm. Kekkosten keittiö, presidentin työhuone sekä pyydettyämme opas johdatti meidät ehkä maailman kuuluisampaan saunaan. Opas sanoi, ettei tiedä siellä juurikaan valtionpäämiehien saunoneen tai paljon päätöksiä tehtäneen. Uskokoon ken tahtoo..

Koko päivän touhuaminen alkoi selvästi painaa päälle, kun bussiin hypättiin viimeistä kertaa. Osa rupesi nukkumaan saman tien. Kotimatka pitkittyi hieman yli kaksituntiseksi, koska Medvedevin vierailun takia poliiseja oli jokaisella kadunkulmalla ja saattueita meni ohi tasaiseen tahtiin valot vilkkuen. Kotimatka sujui muutenkin huomattavasti rauhallisemmissa tunnelmissa kuin tulomatka ja koulun pihaan saavuttiin vasta kello 19. Vaikka päivä oli pitkä, todennäköisesti kaikille jäi hyvä fiilis ja jokainen oppi jotain uutta reissulta.

Kirjoittaja: Totti Hämäläinen, 12D
Kuvat: Ilona Koski, 11C

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely