Aika velikultia


Lempäälän lukion kohdalla pysähtyi 20.11.2012 bussi, joka nappasi kyytiinsä LeLun hyvin valmistautuneen, innokkaan ja kunnianhimoisen TurPo-kisaryhmän (Olli Koskinen, Aku Tiensuu, Niko Saarnisto). TurPo on siis lyhenne turvallisuuspoliittisesta ja aihealueina kilpailussa olivat toinen maailmansota, kylmä sota, nykypäivä ja suomalainen rauhanturvatoiminta. Bussissa teimme vielä viimeisiä kertauksia ja esimerkiksi ennen hieman epäselvä Kongon kriisi aukesi hyvin Wikipedian avulla.

Tampereelle saavuttuamme päätimme ensimmäiseksi korvata terveellisen ja aina yhtä maittavan kouluruuan mäkkärin antimilla. Olimme paikalla lisäksi sen verran ajoissa, että aikaa piti muutenkin tappaa noin 45min ennen varsinaiseen kisaan ilmoittautumista. Kun lopulta sitten pääsimme ilmoittautumispaikalle, niin havaitsimme ensimmäisen "vihollisjoukkueemme". Päättelimme joukkueen edustavan jonkun Tampereen alueen lukiota, koska jäsenet olivat selvästi lähteneet kilpailemaan viimeisen päälle sliipatulla ulkonäöllään ja tietotaito oli mahdollisesti unohdettu. Myöhemmin selvisikin, että heille oli kerrottu kisasta vain viikko sitä ennen. Aloimmekin uskoa voittoon yhä vahvemmin ja itseluottamuksemme kohosi.

Pilvilinnamme selvästä voitosta murentui kuitenkin pian. Olimme olleet ensimmäisten joukossa paikalla odottamassa kilpailutilaan pääsyä ja kun porukkaa alkoi sitten tulla lisää, niin huomasimme, että emme ole todellakaan ainoa voittamaan lähtenyt joukkue. Seuraavaksi asetuimme merkityille paikoillemme kilpailutilaan ja saimme kuulla noin 30min kisajärjestäjien puheita ja kokemuksia aikaisemmista kisoista. Jännitys kasvoi täytettyämme vesilasimme - Tammerkosken lukio tarjosi ystävällisesti vesipisteen rajattoman käytön - ja odottaessamme ensimmäistä kysymystä. Saatuamme ensimmäisen kysymyksen huojennuimme, kun se liittyi hyvin osaamaamme Stalingradin taisteluun. Kiire oli tosin kilpailussa koko ajan päällä, kun jokaiseen vastaukseen oli kysymyksen laajuudesta riippuen aikaa vastata 5-15 min.

Vastattuamme kolmeen ensimmäiseen laajaan kysymykseen siirryimme kuvantunnistustehtäviin. Niissä meidän piti mm. tunnistaa mihin sotaan Rambo II liittyy. Tämän osion jälkeen oli tauko, jossa paljastettiin ensimmäisen osion pisteet. Täytyy myöntää, että olo oli hieman epäileväinen, kun LeLu löytyi vasta 6.sijalta (tai jotain sinnepäin). Seuraavissa osiossa meidän piti tunnistaa sotaan liittyviä aseita, arvomerkkejä ja nimetä kartan perusteella eri kriisivaltioita. Teimme myös laajan monivalintatehtävän, jossa oikeasta vastauksesta palkittiin pisteellä, väärästä rangaistiin yhdellä ja en tiedä- vastaus piti pisteet samana. Kysymyksiä oli n.20, joten siinä oli mahdollista saada enemmän pisteitä kuin missään muussa osiossa. Monivalintakysymyksen pisteet julkaistiin lisäksi viimeisenä, jotta jännitys säilyisi loppuun asti.

Kysymysten loputtua seurasi jännittämisen hetki. Kakkososion pisteitä julkaistiin yksi kerrallaan ja huomasimme olevamme kiinni pronssipaikassa. Kärki kuitenkin repi eroa meihin ja hetkittäin lähes hylkäsimme jo kultajuhlien mahdollisuuden. Kaikkien pisteiden paitsi monivalintatehtävästä saatavien ollessa julkaistu, tuli vielä pieni jännitystauko. Tässä vaiheessa taisimme olla samalla kuudennella sijalla kuin viime osionkin jälkeen. Jännitysmomentti olikin siis hieman pienentynyt, kun kilpailun puheenjohtaja astui eteen kertomaan voittajan. Lause kuului jotenkin näin: " Kaikkien osioiden pisteet on nyt laskettu yhteen ja voittaja on selvillä. Kilpailun voitto menee Tampereen... ... aurinkoiseen vieruskuntaan Lempäälän lukiolle. Onnea!". Joukkueemme - tai ainakin minä - oli hieman hämmentynyt, mutta ymmärsimme heti, että loistavasti mennyt monivalintaosiomme oli ratkaissut kullan meidän hyväksi huimalla pisteen erolla Tampereen Klassilliseen lukioon.

Kokonaispisteemme lopussa olivat 39. Voin väittää, että voitto ei ole maistunut kovin montaa kertaa makeammalta kuin nyt. Voitonmakua voisi kuvailla euforiseksi. Tämän jälkeen luvassa olivatkin sitten pakolliset ryhmäkuvat ja matka takaisin kotiin bussilla. Voittokahvit jäivät Tampereella valitettavasti juomatta, kun 71 oli hieman ajoissa ja tilanne pakotti meidät vielä tiukan kisan jälkeen juoksemaan bussiin hämärtyneessä Tampereen illassa.

Kaukopartion asialla Niko Saarnisto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely