Tie vei Tampereelle 6.11.2013



Idän ihmeelliset terrakottasotilaat ja muuta jännää
Olli Koskinen

Mitä tapahtuu, kun Tampereelle saapuu erä yli kaksituhatta vuotta vanhoja, poltetusta savesta ja Kiinassa valmistettuja, melkein parimetrisiä sotilaita? En tiedä, mutta ainakin Lempäälän lukiolaisten oli pakko mennä rikospaikalle Vapriikkiin katsomaan idän ihmeitä, kuuluisia terrakottasotilaita.

Marraskuun alussa kaksi historian kurssia opettajan kanssa lähti matkaan kohti Tamperetta kuin Marco Polo konsanaan. Ohjelmana oli käydä Vapriikissa opastetulla kierroksella ja elokuvissa katsomassa kiinalainen kung-fu-elokuva Grandmaster.

Vapriikkireissu sujui kiitettävästi. Säilyimme hengissä, vaikka terrakottasotilaat katsoivatkin varsin tuimasti vierailijoita. Oppaanamme oli nuorimies, joka kertoi kaikenlaista kiinnostavaa tietoa terrakottasotilaista ja niiden valmistuttajasta, Kiinan ensimmäisestä keisarista Qin Shihuangdista. Noin parisataa vuotta ennen ajanlaskun alkua Kiina ei ollut suuri ja yhtenäinen valtakunta, vaan seitsemästä kuningaskunnasta koostuva tilkkutäkki.

Ensimmäinen keisari onnistui valloittamaan muut kuusi kuningaskuntaa ja luomaan yhtenäisen valtion. Joitakin vuosia ennen kuolemaansa keisari aloitti suuren hautakompleksin rakentamisen, jonka tarkoitus oli olla eräänlainen pienoismalli hänen valtakunnastaan. Hautaansa suojaamaan hän valmistutti tuhansia savesta tehtyjä terrakottasotilaita, ja loppu onkin historiaa.

Opastetun kierroksen jälkeen kokoonnuimme ja otimme vastaan opettajan kutsuman erikoisvieraan. Lähetyssaarnaaja, joka on asunut pitkään Kiinan maaperällä ja on työskennellyt kiinalaisten parissa vuosikymmeniä. Hän kertoi kiinalaisesta yhteiskunnasta ja elämästä lyhyesti, sillä meillä oli kiire elokuvateatteriin lunastamaan lippumme Grandmaster-rainaan.

Aikataulu oli tiukka, sillä lipunmyynti ei todellakaan toiminut yhtä hyvin kuin kuuluisa rautahevon vessa. Meidän lukiolaisten oli tarkoitus myös ehtiä syömään ennen elokuvaa, mutta ajan puolesta se meni hiukan liian tiukalle.

Wong Kar Wain ohjaama Grandmaster kertoo Ip Man-nimisestä kung-fu-mestarista, joka aikoinaan valmensi länsimaissa tunnetumpaa Bruce Leetä. Elokuva oli monille lukiolaisille pettymys. Vaikka elokuva olikin varsin komean näköinen ilmestys, niin se oli samalla hiukan sisällötön.
Elokuvan jälkeen nousimme bussiimme ja lähdimme pitkän päivän jälkeen kohti Lempäälää.


Vasemmanpuoleinen on tuttu, mutta kuka tuo toinen heppu on?
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely