ESN, European School Network (http://www.esnetwork.eu)
6th Annual Conference in Setubal, Portugal

Seitsemän Tampereen ympäristökuntien lukiota (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Pälkäne, Valkeakoski ja Ylöjärvi) perusti vuonna 2006 ESN-verkoston. Lukiot kutsuivat omia ystävyyskoulujaan mukaan verkostoon. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu 23 koulua (http://www.esnetwork.eu/schools) kymmenestä Euroopan maasta.

ESN-toiminta sisältää opiskelijoiden yksilö- ja ryhmävaihtoa periaatteella saat majoituksen kohdemaassa, kun vastaavasti majoitat opiskelijan Suomessa. Vaihtojen kesto on 1-8 viikkoa. Myös seminaareissa, projekteissa ja muissa tapahtumissa majoitutaan kodeissa.

Portugalin Setubalissa 50 km:n päässä Lissabonista järjestettiin kuudes vuotuinen ESN konferenssi 10.-13.10.2012. Osallistujia 18 jäsenkoulusta. Opettajien ja rehtorien lisäksi mukana oli 11 opiskelijaa neljästä eri maasta. Vuoden 2013 ESN konferenssi järjestetään Suomessa.  

Setubalissa arvioitiin vuoden 2012 toimintaa ja suunniteltiin opiskelijoille seuraavana vuonna tarkoitettuja tapahtumia. Ne ovat
-         Helmikuu: Nordic Winter Activities, Kangasala, Pälkäne, Ylöjärvi, Finland.
-         Maaliskuu: Food Seminar. Sarnico, Italia.
-         Huhtikuu: Visual Arts Workshop. Porto, Portugal.
-         Toukokuu: Science Fair. Istanbul, Turkki.
-         Toukokuu: Sea Sports. Gignac, Ranska.
-         Kesäkuu: Save the Ball. Gignac, Ranska.
-         Kesäkuu: Band Project. Gignac, Ranska.    
-         Heinäkuu: Social Project. Budapest, Unkari.
-         Syyskuu: Music Camp. Zulpich, Saksa

Jos jokin näistä kiinnostaa, ota yhteys lukion kansainvälisten asioiden koordinaattori Saija Sinitaloon.   

Setubalin koulu Escola Secundaria D. JOAO II järjesti hienot puitteet vastavalmistuneessa uudessa koulurakennuksessa. Portugalin vaikea taloudellinen tilanne näkyi siinä, että koulun irtaimisto oli pääosin vanhaa, entisestä koulurakennuksesta siirrettyä. Datatykkejä ja dokumenttikameroita oli vähän, samoin tietokoneita. Myöskään uutta opetusmateriaalia ei juurikaan näkynyt. Suomessa toisenlaiseen tottuneena koulua ympäröineet muurit piikkilankoineen näyttivät erikoisilta. Tämä on kuulemma käytäntö kaikissa Portugalin kouluissa. Aivan kokonaan ei selvinnyt, onko tarkoitus estää oppilaiden pääsy pois koulusta kesken päivän vai ulkopuolisten pääsy kouluun?

Lempäälän lukio voisi osallistua ESN toimintaan aiempaa enemmän. Erityisesti meidät toivotettiin tervetulleiksi Turkin Istanbulissa ensi toukokuussa järjestettäville tiedemessuille. Löytyisiköhän Eeron tai Tatun kevään työkursseilta 2-3 opiskelijaa, joita kiinnostaisi lähteä messuille?   

Erkki Hytönen
Rehtori  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely