21.12.2012

Mistä johtuikaan maailmanloppumyytti vuodelle 2012?
Vuoden 2012 on väitetty olevan maailmanlopun vuosi – siitä on tehty elokuvakin! On myös olemassa tarkka päivämäärä 21.12.2012, jolloin sen on ennustettu tapahtuvan. Se olisi epäilemättä huono juttu, koska silloin olemme juuri päässeet aloittelemaan joululomaamme. Tutkijat ovat myös varoitelleet mahdollisesta tulkintavirheestä, joka tarkoittaisi, että mikäli maailmanloppu ei tulekaan 21. päivä, ei meidän sallittaisi huoahtaa helpotuksesta, vaan pitäisi siirtyä jännittämään 23. päivää eli aatonaattoa. Jos se tulisi silloin, emme ikävä kyllä pääsisikään avaamaan kuusen alla odottavia lahjapakettejamme. Monet tietävät tämän maailmanloppukohun johtuvan mayojen vanhasta kalenterista, jonka sanotaan ennustaneen maailmanlopun toiselle edellä mainituista päivistä. Kiintoisaa tässä on, että kun asiaan perehtyy vähänkin, saa heti huomata väitteet maailmanlopusta lähestulkoon perättömiksi.
                         Mayoja pidetään yhtenä merkittävimmistä Amerikan alkuperäiskansoista. Heidän historiansa ulottuu yli 3000 vuoden päähän ja heillä oli oma korkeakulttuurinsa, jonka ominaispiirteisiin kuului myös kirjoitus- ja laskutaito. Mayat olivat hyvin tarkkoja erilaisista seremonioistaan ja heillä oli monenlaisia kalentereita sitä varten. Arkisempia ja lähempänä olevia tapahtumia varten heillä oli tarkat kalenterinsa, jotka saattoivat mennä ympäri kerran 52 vuodessa, mutta pitemmille ajanjaksoille he kehittivät pitkälasku-kalenterin. Siinä oli noin 394 vuotta kestäviä jaksoja, joita kutsuttiin nimellä baktun.
                         Eräässä mayojen luomiskertomuksessa, Popol Vuhissa, kerrotaan nykyisen maailman olevan neljäs kolmen epäonnistuneen jälkeen. Edellinen kesti 13 baktunia ja siispä mayat ovat valinneet 13 baktunin myös tämän kalenterin kierrosajaksi. 13 oli heille uskonnollinen luku, joten sen valinta ei ole yllätys. Kun tämä aika on kulunut, aloitetaan pitkälaskukalenteri alusta samaan tapaan kuin meillä uutenavuotena. Koko maailmanloppukohu johtuu siitä, että professorien itsekin kritisoimien laskelmien mukaan 13 baktunia tulee kuluneeksi tänä vuonna 21. päivä joulukuuta. Mikäli siis tahtoo seurata ajankulua mayojen pitkälasku-kalenterista tavallisen gregoriaanisen kalenterin sijaan, mayat todennäköisesti tarkoittivat, että se käännettäisiin tuossa kohtaa ympäri ilman sen kummempaa paniikkia.
                         Maailmanlopusta mayat eivät maininneet kyseisen kalenterin yhteydessä mitään. Heillä oli maailmanlopulle aivan oma päivänsä nimeltä ”5Eb” ja kalenterin kääntöä he luultavasti olisivat vain juhlineet. Suuren tuomionpäivän siitä ovat tehneet hiukan liian innokkaat käsikirjoittajat ja New Age-ajattelijat. Jos oikeasti uskoo mayojen tienneen tarkalleen maailmanlopun päivän, olisi syytä olla ennemmin huolissaan päivästä ”5Eb” kuin kalenterinkääntöjuhlasta. Tämän päivän ajankohdasta tutkijat eivät nimittäin ole saaneet mitään selkoa. Se mainitaan 1400-luvulta peräisin olevassa Dresdenin koodeksissa, joka oli mayojen käsikirjoitus heidän uskonnollisista tavoistaan ja oletuksistaan. Päivän ”5Eb” sanotaan olevan erittäin merkittävä sen kannalta, että maailmankaikkeus voisi tuhoutua suuressa vedenpaisumuksessa. Sen on ajateltu liittyvän vanhempiin mayakirjoituksiin, joissa ennustetaan, että tämänhetkinen maailmankaikkeus loppuisi meidän ajanlaskumme mukaan vuonna 8077. Siihen on onneksi vielä vähäsen aikaa. Tästä meidän paremmin tuntemastamme ”mayojen ennustamasta maailmanlopusta vuonna 2012” ei sen sijaan mainita mitään.
                         Väite vuoden 2012 maailmanlopusta eronnee muista samankaltaisista ainoastaan sillä, että siitä on tehty elokuva. Mitä luultavimmin pääsemme siis joululomalle ja saamme avata pakettimme aivan rauhassa.
Annina Kettunen, 12D

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely