Ihan Huippu tapaaminen!


Eurooppa-päivänä 9.5. lähdimme Helsinkiin asti 260 muun lukiolaisen kanssa pohtimaan eurooppalaisuutta Suomen Lukiolaisten Liiton järjestämään Huipputapaamiseen. Osallistujia tuli 146 lukiosta eri puolilta Suomea luomaan lukiolaisten visiota Euroopan tulevaisuudesta.  "Mitä Euroopasta tulee isona?" oli ennakkomateriaalin otsikko. Aikaa ei ollut kovinkaan syvällisesti aiheeseen perehtyä ennen tapahtumaa, mutta puolentoista tunnin automatkan aikana ehdimme saamaan tarpeeksi kattavan näkemyksen asioista.

Tapahtuma alkoi kello 9:00. Meidät oli ennalta jaettu ryhmiin, joissa mietittiin erilaisia Eurooppa-aiheisia kysymyksiä. Minun ryhmäni tehtävänä oli suunnitella vaihtoehtoja sille, kuinka voitaisiin vahvistaa yhteistä eurooppalaista identiteettiä. Kysymys oli haastava, sillä kaikki suomalaiset eivät koe eivätkä välttämättä haluakaan kokea itseään eurooppalaisiksi.

Päivän lopuksi, keskusteltuamme lähes 9 tuntia omissa ryhmissämme ryhmäläisten, Eurooppa-asiantuntijoiden sekä meppien kanssa, esittelimme luomamme vision muille lukiolaisille. Meidän visiomme Eurooppa-kasvatuksen lisäämisestä perusopetukseen sekä euroopanlaajuisista vertailukelpoisista tutkintomalleista ei ikävä kyllä saanut tarpeeksi kannatusta (ja se johtui vain siitä, että ryhmämme esittely oli ensimmäisenä!).

Aikataulu oli tiukka. Keskustelu oli niin innostavaa, ettei kaikkia ennakkomateriaalin kysymyksiä ehditty käymään läpi. Oli mukavaa keskustella ja vaihtaa mielipiteitä erilaisten ihmisten kanssa. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli avartava, tutustuin moniin uusiin ihmisiin ja löysin itselleni uuden unelma-ammatin: tahtoisin europarlamentaarikoksi!

     Susanna Mäkelä 13B

---

Vaikka aamulla oli ikävä herätä aikaisin tietäen, että seuraavat 14 tuntia tulisi olemaan pää täynnä
Eurooppaa, osoittautui reissu vähintäänkin kokemisen arvoiseksi. Liitto-skeptikkona motiivini lähteä mukaan olivat moninaiset: SLL sai mahdollisuuden näyttää osaavansa järjestää tapahtumia, sain yhteiskunnallisista aineista kiinnostuneena paljon tietoutta Euroopasta, pääsin keskustelemaan ja väittelemään muiden ikäisteni kanssa laajasti monista aiheista ja tietysti tärkeimpänä intresseissä oli saada yhteiskuva ministeri Stubbin kanssa. Viimeinen jäi toteuttamatta ja katkerat kyyneleet sain pidäteltyä juuri ja juuri. Lohdutukseksi kuitenkin rupattelin hetken Petri Sarvamaan kanssa, joka on käynyt Lelussakin vierailulla.

Päivän mittaan oli todella mukava huomata, kuinka samoilla linjoilla saattoi olla henkilöiden kanssa, jotka tulivat toiselta puolelta Suomea. Keskustelu oli antoisaa ja kompromisseja oli helppo tehdä fiksujen ihmisten kanssa. Oli mukavaa, kun porukka oli selkeästi parhaasta päästä ja huumorintajua riitti. Uusia kavereita sai jo heti aamusta, ja heidän kanssaan oli mukava viettää loppupäivä leppoisasti. Myös Utsjoen 7 opiskelijan lukiosta oli edustusta, mikä oli aivan mahtavaa. Saamelaisasuihin pukeutuneina he toivat loistavasti esiin kulttuuriaan. Juttutuokio heidän kanssaan avasi silmiä.

Virallisessa kokousosiossa paras puheenvuoropyyntö tuli puolivälissä show'ta: "Moikka, haluisin kysyä teiltä tästä  Euroopan koulutuksen integroimisesta, että lähdetkö Ella mun kanssa joskus treffeille?" Spontaanin naurun ja raikuvien aplodien yhteydessä salissa nousi reilu määrä "JAA" -lappuja ilmaan, allekirjoittanut mukana. Valitettavasti tyttö seurusteli, eikä "JAA"-voittoisa äänestys edes ehdotuksesta nykyisen kumppanin jättämisestä saanut pyörtämään päätä. Sääli.

Käteen ei todellakaan jäänyt luuta, vaan paljon positiivisia muistoja ja kokemuksia. Ryhmäni aiheena oli pohtia, mitä eurooppalaisuus tuo parhaimmillaan suomalaisen elämään. Oman ryhmän visioon oli paljon sananvaltaa ja oli mukava huomata, kuinka valtava lukiolaisten yleisö saattoi hyväksyä oman ryhmän tekeleen, jossa oli ihan omaa kynää mukana.

Tästä Liitto-skeptikosta taisi tulla entinen skeptikko.

     Totti Hämäläinen 12D

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely