Vieraita Isengestä

Pari päivää ennen joululomia, tiistaina 17.12.2013, tapahtui kummia. Rehtori kuulutti juhlasalissa pidettävästä aamunavauksesta, jonka pitäisivät sambialaiset vieraat Isengen kylästä. Jännitys tiivistyi, kun vieraamme kävelivät kahden rehtorin, Hytösen ja Pietilän, kanssa juhlasalin eteen. Lyhyen esittelyn jälkeen isengeläiset astuivat rohkeasti eteen ja ottivat hienosti ohjat omiin käsiinsä!

Pellina ja Jomo Simbaya ovat kumpikin kylässä pappeja ja kertoivat hymy huulillaan Sambiasta diaesityksen pyöriessä taustalla omaan tahtiinsa. Kuvissa oli vaikuttavia otoksia koulurakennuksesta, kaivosta, ihmisistä ja paikallisista eläimistä. Koko auditorio istui hipihiljaa kuunnellessaan vieraiden tarinointia.

Pelkästä tylsästä istumisesta poiketen tahtoivat vieraamme myös tuoda meille osaa aamunavauksesta. Pellina kertoi, että Sambiassa on tapana rukoilla yhdessä ja sisältö oli tuttua myös englanniksi lausuttuna. Rukouksen jälkeen hän kertoi myös tavasta toivottaa vieraat tervetulleiksi heidän kotimaassaan: laulu ja tanssi! Kun Pellina ja Jomo alkoivat laulaa ja tanssia edessä, nousivat oppilaat ja opettajat yhdessä seisomaan ja taputtamaan mukana. Suomalaiseen makuun hieman eriskummallista, mutta meininki oli mitä mahtavin.

Tanssi- ja lauluesitys päällä
Saimme kuulla myös paljon yhteistyöstä ja avustuksista kylää kohtaan, eikä kiitollisuudenosoituksilta vältytty. Avustuksien avulla kylään on rakennettu koulurakennus, modernit kodit opettajille, sähköt ja lähetetty jopa kontillinen lääkkeitä ja sairaanhoitotarvikkeita. Harva taisi tietää, että Isengessä on Leluksi nimetty kaivo. Ennen kaivoa vettä täytyi hakea viiden kilometrin päästä ruukut pään päällä!

Henkevät keskustelut taukotilassa
Aamunavaus päätettiin raikuviin aplodeihin. Ympäriltä kuuli tyytyväistä keskustelua ja naurua, kun oppilaat siirtyivät lukujärjestyksen mukaisille tunneille. Oppilaskunnan hallituksesta pieni ryhmä oli kuitenkin lupautunut kahvittelemaan vieraiden seuraksi kuluvan tunnin ajaksi. Mukana olivat myös rehtori Hytönen ja apulaisrehtori Tiensuu, sekä välillä mukaan piipahti koulusihteeri Ollonberg ja uskonnon opettaja Haavisto.

Vieraat olivat saaneet jo ennalta paljon lahjoja mukaansa, mutta oppilaskunnan hallitus oli ostanut vielä lisää koulutarvikkeita koululle Sambiassa. Vaikka tämä saattoi olla kymmenes vastaava Anttilan muovikassi täynnä vihkoja, kyniä, kumeja ja teroittimia, oli ilo ja kiitollisuus lahjasta liikuttavaa.

Keskustelu oli vilkasta, kunhan löysi oikeat sanat ja sai aivot naksautettua englannille. Aiheet vaihtelivat uskonnollisuudesta lukioelämään ja vuolaasta kiittelystä kanaprojektiin, eikä kysymyksiltä kulttuureista vertailumielessä vältytty puolin eikä toisin. Keittiö oli ahertanut valtavasti kahvipöytään antimia; perinteisiä suomalaisia korvapuusteja oli luonnollisesti myös tarjolla.

Rehtori Pietilän palattua keskusteltiin vielä avunantoprojekteista ja niissä ilmenneistä mahdollisista ongelmista, sekä matkoista Sambiaan. Tapani Pietilää kiiteltiin suuresti, eikä suotta. Pelkästään googlaamalla aiheesta löytyy valtavasti tietoa. Jos sinua kiinnostaa lukea vähän lisää, kurkkaapa tämä linkki!
Kuvassa myös Vesilahden yläasteen oppilaskunnan hallituksen PJ, Ulla Mäkelä

Parit kuvat napsittuaan oppilaskunnan hallituksen pienoisryhmä jatkoi matkaa tunneillensa. Pellinan ja Jomon kanssa keskustellessa ja heidän aamunavaustaan kuunnellessa mieleen jäi ainakin aitous. He ovat aidosti ystävällisiä ja kiitollisia kaikesta avusta, mitä he ovat Suomesta saaneet. Vieraat olivat kohteliaita ja kertoivat mieluusti myös itsestään. Kaiken kaikkiaan tapaaminen ja vierailu oli todella antoisa kokemus. Toivottavasti Lelu jatkaa yhteistyötä Vesilahden yläasteen kanssa jopa entistä enemmän Isengen kylän kehittämiseksi!

- Totti Hämäläinen, 12D

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely