Lempäälän lukio Ranskassa: Festival des Arts 2013



7.-12. päivä huhtikuuta Lempäälän lukio edusti Suomea Lochesin kylässä Ranskassa tänä vuonna kuudetta kertaa järjestetyillä taidefestivaaleilla. Tänä ja viime vuonna LeLulta on koottu ryhmä oppilaita edustamaan Suomea eli esittämään tapahtumassa suomalaisuutta ja Suomea kuvaavia tanssi- ja musiikkiesityksiä. Viime kerralla esitys koostui videokuvalla höystetystä tanssista, mutta tänä vuonna jo kokeneina konkareina tapahtumaan panostettiin isommalla porukalla, ja show`ta lähdettiin laajentamaan livebändin vahvistuksella.
Eräs viikon ainoista aurinkoisista kesäpäivistä. Kuvaa Lochesin pikkukylän keskustasta.
Lochesin kylässä sijaitsevan Saint-Denis'n koulun järjestämä Festival des Arts -tapahtuma keskittyy ennen kaikkea kansainvälisyyteen ja eri kulttuurien kohtaamiseen sekä tutustumiseen. Festivaaliin osallistui oppilasryhmiä noin kymmenestä maasta, ja jokainen osanottajamaa valmistelee omaa maatansa, sen perinteitä ja nykypäivän trendejä kuvaavan esityksen, johon voi sisältyä tanssia, laulua, teatteria, videota tai musiikkiesityksiä, miten vain edustajaoppilaat itse päättävät. Esitysten kirjo olikin näiden vapauksien tähden valtava: samana iltana voi katsomosta kokea ranskalaisten oppilaiden teatteriesityksen, amerikkalaisten intensiivisen musikaalin ja rauhallisemman kuorolaulukonsertin, turkkilaisten perinteistä tanssia - ja tietysti perisuomalaista rock'n'rollia.
Ranskalaisten oma esitys, pätkä Les Miserablesista

LeLun porukka lähti luomaan esitystä yhteisymmärryksessä parista asiasta: Suomen esitys pidetään reippaana, kovalla meiningillä ja painotetaan vähän uudempaa musiikkia ja tyyliä yleensä. Esityksestä rakentui lopulta yhteennidottu kokonaisuus, johon sisältyi pätkiä vajaasta kymmenestä suomalaisesta eri tyylilajin musiikkikappaleesta, joiden tahtiin koreografioitiin tanssi. Suomen esitys erottuikin selvästi muista maista, ja vain Puolalla oli Suomen lisäksi paikalla liveyhtye: muiden maiden esitykset koostuivat lähinnä juuri laulusta ja perinteisistä sekä moderneimmista tansseista.

Tällaista porukkaa meiltä sinne sitten lähetettiin.

    Paikanpäällä itse tapahtuman aikana osanottajille järjestettiin monenlaista toimintaa. Jokapäiväisten festivaaliesitysten lisäksi kylän keskellä kohoavaan keskiaikaiseen linnaan järjestettiin pienimuotoinen kierros, lähikaupungissa vierailtiin tutustumassa ranskalaiseen kaupunkielämään ja illalla esitysten jälkeen oppilaille järjestettiin yhdessäoloa pienen purtavan kanssa. Yhtenä viikon kohokohdista oli myös "kansainvälinen lounas", jonne jokaisen maan oppilaat toivat kotopuolesta tyypillisiä herkkuja. Tapahtuman isännöitsijät painottivat kovasti vieraisiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustumista, ja iltaisin majapaikassa kaiken suunnitellun ohjelman jälkeen vietettiinkin vielä pitkän aikaa muiden osanottajien seurassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maailman toiselta puolelta

Team Lelu armeijan leivissä

Lelun uuden oppilaskunnan hallituksen esittely